Radiografia dentară este o investigație stomatologică care a devenit tot mai populară în ultimul deceniu. Dacă cu 10 ani în urmă, găseai doar o clinică stomatologică unde ai fi putut face o radiografie dentară în Chișinău, acum, aproape fiecare cabinet stomatologic respectabil oferă această posibilitate.
Radiografia dentară oferă o imagine completă și detaliată a danturii, mandibulei și maxilarului. Acest tip de investigație evidențiază și structurile care în mod normal nu pot fi vizualizate eficient (rădăcinile dinților, osul de suport al maxilarului sau mandibulei), dar și afecțiunile dentare complicate (infecția profundă a gingiei sau începuturile de paradontită, chisturile, deviațiile de normă în forma rădăcinilor și canalelor dentare, dinții crescuți în poziție vicioasă – malformațiile).
Când e nevoie de o radiografie dentară și ce reprezintă aceasta?
Radiografia dentară este necesară doar în anumite circumstanțe, nefiind o procedură de rutină la fiecare vizită la stomatolog. În multe cazuri imaginile radiografice ajută la formularea unui diagnostic cert. Dacă te întrebi când e nevoie de o radiografie dentară, iată câteva exemple:
· durere de dinți care cedează la rece sau în anumite poziții (risc de infecție purulentă în camera pulpară);
· cariile plasate în locuri neobișnuite – între dinți sau sub plombă (obturație);
· fisuri dentare, pete dubioase pe suprafața plombei (obturației);
· bănuiala existenței unor granuloame, chisturi;
· fracturile dentare sau traumele maxilare/mandibulare;
· pregătirea și fixarea de implanturi, aparate ortodontice (de corecție), proteze și coroane dentare;
· antecedente de infecții ale sinusurilor, care ar putea afecta și dantura;
· durere dentară după tratamentul endodontic (cu durata peste 2 săptămâni și acutizare) sau durere dentară după obturație simplă.
Ce tipuri de radiografie dentară există?
Tipurile de radiografie dentară sunt: radiografie periapicală, radiografie dentară cu aripioara mușcată, radiografie dentară ocluzală, radiografie de sinus, radiografie dentară panoramică.
Radiografia dentară periapicală sau radiografia dentară retro-alveolară
Aceasta este o radiografie mică, fiind, de fapt, cea mai ieftină radiografie dentară, pe care se văd câțiva dinți (2 – 3). Este folosită în cazul unor afecțiuni limitate la unul sau doi dinți, pentru a urmări efectul unor intervenții stomatologice (de exemplu un tratament endodontic anterior) sau pentru a planifica unele intervenții din chirurgia dento-alveolară.
Radiografia dentară Bite-Wing
În acest caz, pe o imagine radiologică se văd și coroanele dinților superiori, și coroanele dinților inferiori. Acest fel de radiografii este folosit pentru descoperirea cariilor interdentare sau a celor situate în locuri neobișnuite (la baza dinților), dar și a cariilor secundare (carii sub obturații), pentru analiza stării paradonțiului sau a gradului de resorbție osoasă (ce urmează parodontita sau lipsa unui dinte, nerezolvată prin implant dentar).
Radiografia dentară panoramică
Oferă un tablou complet a tuturor dinților și formațiunilor de suport. Este mai rar utilizată, dar oferă informații de ansamblu a aparatului dento-maxilar.
Tomografia computerizată (CBCT) este o metodă radio-imagistică performantă tridimensională prin care se obțin imagini detaliate ale structurilor anatomice normale și patologice, generate prin prelucrarea digitală a datelor obținute în urma scanării cu raze X a segmentelor corpului. Imagistica 3D permite depistarea unor procese patologice ascunse la nivelul maxilei, mandibulei, sinusurilor maxilare. De asemenea, înainte de operația de inserare a implanturilor dentare permite aprecierea formei, dimensiunilor crestei alveolare, osului disponibil, precum și densitatea acestuia. În funcție de acești parametri se aleg implanturile dentare (dimensiunea lor), forma implanturilor dentare (conică, cilindrică etc.), dimensiunea spirelor, pasul acestora etc.
Când e nevoie de o radiografie dentară la copii?
Deși mai există încă mituri în privința compatibilității radiografiilor dentare cu stomatologia pediatrică, acestea sunt complet nefondate. În primul rând, un stomatolog competent și experimentat va indica radiografia dentară atunci, când ea este cu adevărat necesară, pe lângă examenul obiectiv. În cazul malformațiilor dentare, traumelor, a potențialelor infecții profunde sau în planificarea unor intervenții chirurgicale, radiografia dentară poate crește considerabil rata de succes a intervenției și scădea prețul total (mai puține ședințe, mai mici cheltuielile). Doza de radiație ce însoțește o radiografie modernă este atât de mică, încât chiar și radiația din mediul natural este superioară acesteia. Un studiu realizat de Institutul Harvard demonstrează că o radiografie panoramică aduce o cantitate de radiaţii mai mică decât cea rezultată prin expunerea timp de 1 zi la mediul ambient.
Radiografia dentară rămâne a fi o metodă rapidă, relativ ieftină și eficientă de diagnostic. Iar prin utilizarea ultimelor tehnologii și cu experiența medicilor stomatologi, ea este la fel de sigură ca și orice alt tip de investigații. Aparatura radiologică modernă elimină o doză de radiaţii cu până la 80% mai mică decât cea clasică. Datorită timpului minim de expunere și riscul infim de iradiere, radiografia dentară modernă este potrivită chiar și pentru femeile însărcinate. Dacă o mică investigație este capabilă să crească șansa de succes și să scadă prețul total al tratamentului dentar, nu există nici măcar un motiv pentru a o evita. Nu pierdeți ocazia de a preveni afecțiunile complicate (mai ales că o consultație stomatologică gratuită vă poate salva de la experiențe neplăcute, ulterior).