Coroane Dentare

Servicii

De la implantologie la ortodonţie
service-6-img

Proteza Dentară Fixă

De ce să alegem o proteză dentară fixă? Care sunt cele mai bune proteze dentare?

Lipsa dinților poate fi o problemă destul de dificilă și complexă – are de suferit atât aspectul exterior al persoanelor afectate, cât și stilul obișnuit de viață (alimentarea, vorbirea, expresiile faciale). Deși câteva secole în urmă pierderea dinților însemna finalul unei tinereți sclipitoare și pline de vigoare, odată cu dezvoltarea posibilităților de protezare această problemă poate fi rezolvată la orice vârstă și prin metode accesibile fiecărui pacient în parte. În multitudinea de servicii stomatologice, crearea de proteze fixe este printre cele mai solicitate.

Este greu să definești care sunt cele mai bune proteze dentare. Evident, asta pentru că există diverse tipuri de coroane dentare, fiecare cu caracteristicile sale, iar multitudinea de proteze (fixe sau mobile, pe un dinte sau mai mulți etc) complică tabloul general. Cele mai sigure, mai rezistente și mai apropiate de funcția naturală a danturii sunt protezele dentare fixe sau coroanele dentare permanente. Ele sunt create în colaborarea dintre stomatologi și  tehnicienii dentari și sunt ancorate pe dinți ori implanturi dentare (numărul acestora depinde mult de gradul de afectare, numărul de dinți lipsă, gradul de resorbție osoasă, densitatea osoasă, etc).

Iată câteva dintre principalele avantaje a protezelor dentare fixe:

  • Nu provoacă resorbția (topirea) osului maxilar;
  • Masticația este mai eficientă, pacienții pot utiliza o gamă mai largă de alimente fără frica de a deteriora sau bloca proteza;
  • Corectează permanent fizionomia (prezența constantă a dinților susține obrajii, întinerește aspectul feței);
  • Nu provoacă leziuni, gingivite sau ulcerații gingivale;
  • Forța de masticație este distribuită corect, fără a suprasolicita dinții alăturați;
  • Nu există riscul să cadă în timpul vorbirii sau râsului.

În clinica Imperial Dent pacienții pot beneficia de câteva tipuri de coroane dentare.

  • Coroane dentare din metalo ceramică

Coroana metalo-ceramică semifizionomică este un tip de coroană dentară alcătuit din două componente și materiale diferite – scheletul din metal și stratul exterior din ceramică, cu o durată de viață între 7 și 10 ani. Coroana dentară metaloceramică total fizionomică este, de asemenea, alcătuită din 2 componente, cu o deosebire - partea metalică rămâne ascunsă, ea este acoperită total de un strat de porțelan, crescând potențialul estetic al lucrării. Coroanele dentare metaloceramice sunt restaurări protetice clasice, propuse printre primele variante în aproape orice clinică stomatologică. Aceste tipuri de coroane dentare sunt de elecție pentru molari și premolari, unde forțele masticatorii sunt mari, pentru restaurări frontale fiind mai rar folosite.

  • Coroane dentare din oxid de zirconiu

Coroana dentară din zirconiu e cunoscută pentru raportul calitate-preț și durata de viață de 10 ani sau mai mult, este disponibilă în câteva variante: coroana dentară monolitică și coroana dentară din ceramică pe suport de zirconiu. Se comportă bine în restaurări extinse.

 

  • Coroane dentare din disilicat de litiu (E.MAX)

 

Extrem de plăcute din punct de vedere estetic, respectiv sunt de elecție pentru restaurarea dinților frontali. Ca avantaj - frecvent nu necesită o structură de suport, deoarece materialul în sine are o rezistență de invidiat. Sunt mai potrivite pentru restaurări individuale, eventual pentru punți de maximum 3 elemente.

Cât costă o proteză dentară?

Fiecare dintre materialele utilizate în protezare are proprietățile sale, adesea ele influențează considerabil cât costă proteza dentară, dar scopul final al protezării la Imperial Dent este confortul maxim al pacientului.

Coroana metalo-acrilică ca preț e cea mai accesibilă, fiind chiar ieftină, dar se folosește mai mult ca lucrare temporară.

Coroanele  dentare metalo-ceramice sunt frecvent alegerea pacienților. Coroana metalo-ceramică și puntea metalo-ceramică au în componență un schelet metalic de susținere, peste care se aplică câteva straturi de ceramică. Între scheletul mecanic și stratul de ceramică  se formează oxizi, care contribuie la întărirea chimică a conexiunii dintre cele două materiale (mai durabil decât în cazul combinației metal-compozit sau metal-acrilat). Coroana dentară metaloceramică semifizionomică este adesea mai ieftină decât coroana dentară metaloceramică total fizionomică (la aceasta din urmă metalul nu este deloc vizibil).

În general, aliajele utilizate sunt special concepute pentru proteze. Astfel, pot fi utilizate aliaje metalice simple, aliaje de titan, aliaje de aur. Ceramica dentară de asemenea este deosebită, una dintre cerințele principale la ea este să dispună de o gamă de culori vastă, pentru a alege cea mai potrivită nuanță pentru fiecare pacient. Pe lângă acestea, ceramica trebuie să fie rezistentă și durabilă. Grosimea stratului de ceramică depinde de zona de aplicare, variind între 1,5-2 mm. Iarăși, acesta este unul din factorii variabili de la pacient la pacient, care influențează cât costă o proteză dentară de acest tip. Din fericire, frecvent se poate adapta lucrarea la bugetul pacientului, așadar nu trebuie evitată discuția despre materiale și cum vor modifica ele costul total. În special pentru proteza dentară totală fixă prețul poate varia considerabil în dependență de cum e planificată lucrarea cu tehnicianul, astfel încât este vital să se folosească cele mai bune materiale, dar și investiția să se potrivească bugetului de tratament.

Coroanele dentare din oxid de zirconiu sunt relativ recente. Datorită rezistenței excepționale (atât la forțe mecanice, cât și la temperaturi ridicate), poate fi folosit chiar și în construirea reactoarelor nucleare. Evident, astfel zirconiul a devenit cel mai dur metal utilizat în stomatologie. Zirconiul este bio-inert (nu provoacă alergii), are calități fizice și mecanice excelente, rezistență la coroziune, densitate extraordinară, puritate 99,9%. Respectiv, coroana dentară din zirconiu ca preț poate fi mai costisitoare decât alte tipuri (în special dacă este combinată cu un implant dentar premium), dar și va rezista considerabil mai mult.

Coroanele dentare din disilicat de litiu (E-MAX) sunt, de asemenea, o metodă nouă, acesta fiind ultimul material propus pentru protezare. Coroanele dentare integral ceramice din E-MAX sunt cele mai estetice, având o translucență superioară. Sunt folosite pe larg atât pentru confecționarea coroanelor, cât și pentru fațete dentare.

Așadar, care sunt cele mai bune proteze dentare și cât costă proteza dentară de care aveți nevoie anume dumneavoastră? Dumneavoastră decideți, împreună cu medicul stomatolog competent. Contează mult să vi se potrivească materialele, să vi se explice toți factorii din ecuație și să alegeți în deplină cunoștință de cauză. Din fericire, la Imperial Dent beneficiați de consultație stomatologică gratuită, iar în timpul acesteia puteți afla cu siguranță absolut toate detaliile care vă interesează, pentru a face o alegere corectă, echilibrată din punct de vedere logistic și financiar.

Vă așteptăm în clinica stomatologică Imperial Dent pentru a vă recăpăta strălucirea zâmbetului și sănătatea dentară!

Aveți Întrebări?

Pentru a trimite un mesaj, a cere informatii sau a programa o rezervare

LOCAȚIE

Str. Nikolai Zelinski 15/4,
MD-2038 Chișinău

ORE DE LUCRU

Luni-Vineri: 08:30-19:00
Sâmbătă, Duminică: Închis

INFO CONTACT

contact@imperialdent.md
Telefon: +373 22 260 325

FACEBOOK LIVE
Loading...
Call Now Button