Radiografia dentară

Radiografia dentară este o investigație stomatologică utilă pentru diagnosticul multor afecțiuni și planificarea unor scheme de tratament. Această intervenție este una simplă, ieftină și destul de sigură în ultimele decenii. Radiografia dentară prezintă o imagine 2D, alb-negru, pe care se diferențiază structurile moi (radiotransparente) de cele dure (radioopace).

Structurile opace includ: dinții natural, osul sănătos, dar și substanțele străine organismului:  diverse incrustații sau lucrări protetice, fațetele dentare, punțile, implanturile dentare și obturațiile, la fel corpurile străine, fragmentele de instrument etc. Aerul, lichidele, formațiunile tumorale sunt radiotransparente, ele apar întunecate pe radiografie. Un stomatolog experimentat cunoaște la perfecțiune cum ar trebui să arate imaginea radiografică a danturii sănătoase. Datorită modificărilor văzute pe radiografie, medicul poate pune cu certitudine un diagnostic, care nu ar fi fost nici pe departe atât de sigur, fără această investigație.

Când este indicată radiografia dentară?

Există două tipuri de situații în care se recomandă o radiografie dentară: pentru a alege un diagnostic concret din câteva opțiuni cu simptome asemănătoare și pentru a planifica corect un tratament.

Pentru a stabili diagnosticul radiografia dentară se indică în caz de:

  • durere acută de dinți  (risc de infecție purulentă în camera pulpară);
  • durere dentară după tratamentul endodontic (cu durata peste 2 săptămâni și acutizare) sau durere dentară după obturație simplă;
  • cariile complicate (risc de afectare a pulpei, infecții profunde);
  • fisuri dentare, traume;
  • bănuiala existenței unor granuloame, chisturi, tumori;
  • bănuiala de infecții ale sinusurilor, care ar putea afecta și dantura.

Pentru a planifica eficient un tratament stomatologic radiografia dentară se indică în caz de:

  • parodontita avansată, cu resorbție osoasă;
  • tartament endodontic nereușit în antecedente (detectarea unei recidive a infecției sau a unor fragmente de instrumente în canale);
  • pentru planificarea tratamentului ortodontic (detectarea dinților supranumerari, dinților încarcerați în țesutul moale);
  • pentru planificarea inserării unui implant dentar sau pentru a crea o coroană dentară ergonomică.

Este strict necesară radiografia dentară?

Atunci când este cerută de un medic stomatolog, cu siguranță. Medicii experimentați indică radiografia doar când este cu adevărat necesară și oferă informații care nu pot fi primite prin alte metode, ca simpla inspecție și analiza anamnestică. Radiografia dentară efectuată cu aparate moderne este absolut sigură pentru sănătate și nu aduce decât beneficii. Un diagnostic sigur înseamnă o intervenție planificată, bine țintită, mult mai scurtă și mai ieftină decât lucrul în necunoștință de cauză.

Ce tipuri de radiografie dentară se folosesc mai frecvent în clinicile stomatologice din Moldova?

Cel mai frecvent utilizate sunt viziografia, ortopantomografia, computer tomografia.

Viziografia permite vizualizarea imediată a imaginilor obținute pe computer. Este o metodă rapidă de diagnostic, de asemenea are avantajul că permite stocarea digitală a imaginilor obținute la un pacient și monitorizarea evoluției (cu ajutorul unei baze de date).

Ortopantomografia sau radiografia panoramică este o imagine a dinților, maxilarului și țesuturilor înconjurătoare. Este des indicată la copii, deoarece reduce considerabil (cu aproximativ 60%) doza de radiații și schimbă geometria imaginii astfel încât pot fi vizualizați mugurii dinților permanenți în formare.

Computer tomografia are și un preț mai ridicat, fiind indicată mai rar și doar atunci când este strict necesară – când trebuie analizate formele sinusurilor, rădăcinile nervilor sau când se pregătește pacientul pentru un implant.

Radiografia dentară este o intervenție simplă, lipsită de durere, cu multiple avantaje și practic lipsită de riscuri. Tehnologia modernă a scăzut doza de radiație sub cea primită din mediul încojurător (o zi obișnuită petrecută afară aduce o doză dublă). O radiografie efectuată la timp scade costurile tratamentului și numărul de vizite la dentist, necesare pentru a rezolva o problemă. Oricând aveți nevoie de această investigație, vă așteptăm la clinica stomatologică Imperial Dent din Chișinău, Moldova.

Call Now Button
FACEBOOK LIVE
Loading...