Radiografia dentar─â

Radiografia dentar─â este o investiga╚Ťie stomatologic─â util─â pentru diagnosticul multor afec╚Ťiuni ╚Öi planificarea unor scheme de tratament. Aceast─â interven╚Ťie este una simpl─â, ieftin─â ╚Öi destul de sigur─â ├«n ultimele decenii. Radiografia dentar─â prezint─â o imagine 2D, alb-negru, pe care se diferen╚Ťiaz─â structurile moi (radiotransparente) de cele dure (radioopace).

Structurile opace includ: din╚Ťii natural, osul s─ân─âtos, dar ╚Öi substan╚Ťele str─âine organismului:  diverse incrusta╚Ťii sau lucr─âri protetice, fa╚Ťetele dentare, pun╚Ťile, implanturile dentare ╚Öi obtura╚Ťiile, la fel corpurile str─âine, fragmentele de instrument etc. Aerul, lichidele, forma╚Ťiunile tumorale sunt radiotransparente, ele apar ├«ntunecate pe radiografie. Un stomatolog experimentat cunoa╚Öte la perfec╚Ťiune cum ar trebui s─â arate imaginea radiografic─â a danturii s─ân─âtoase. Datorit─â modific─ârilor v─âzute pe radiografie, medicul poate pune cu certitudine un diagnostic, care nu ar fi fost nici pe departe at├ót de sigur, f─âr─â aceast─â investiga╚Ťie.

Când este indicată radiografia dentară?

Exist─â dou─â tipuri de situa╚Ťii ├«n care se recomand─â o radiografie dentar─â: pentru a alege un diagnostic concret din c├óteva op╚Ťiuni cu simptome asem─ân─âtoare ╚Öi pentru a planifica corect un tratament.

Pentru a stabili diagnosticul radiografia dentară se indică în caz de:

  • durere acut─â de din╚Ťi  (risc de infec╚Ťie purulent─â ├«n camera pulpar─â);
  • durere dentar─â dup─â tratamentul endodontic (cu durata peste 2 s─âpt─âm├óni ╚Öi acutizare) sau durere dentar─â dup─â obtura╚Ťie simpl─â;
  • cariile complicate (risc de afectare a pulpei, infec╚Ťii profunde);
  • fisuri dentare, traume;
  • b─ânuiala existen╚Ťei unor granuloame, chisturi, tumori;
  • b─ânuiala de infec╚Ťii ale sinusurilor, care ar putea afecta ╚Öi dantura.

Pentru a planifica eficient un tratament stomatologic radiografia dentară se indică în caz de:

  • parodontita avansat─â, cu resorb╚Ťie osoas─â;
  • tartament endodontic nereu╚Öit ├«n antecedente (detectarea unei recidive a infec╚Ťiei sau a unor fragmente de instrumente ├«n canale);
  • pentru planificarea tratamentului ortodontic (detectarea din╚Ťilor supranumerari, din╚Ťilor ├«ncarcera╚Ťi ├«n ╚Ťesutul moale);
  • pentru planificarea inser─ârii unui implant dentar sau pentru a crea o coroan─â dentar─â ergonomic─â.

Este strict necesar─â radiografia dentar─â?

Atunci c├ónd este cerut─â de un medic stomatolog, cu siguran╚Ť─â. Medicii experimenta╚Ťi indic─â radiografia doar c├ónd este cu adev─ârat necesar─â ╚Öi ofer─â informa╚Ťii care nu pot fi primite prin alte metode, ca simpla inspec╚Ťie ╚Öi analiza anamnestic─â. Radiografia dentar─â efectuat─â cu aparate moderne este absolut sigur─â pentru s─ân─âtate ╚Öi nu aduce dec├ót beneficii. Un diagnostic sigur ├«nseamn─â o interven╚Ťie planificat─â, bine ╚Ťintit─â, mult mai scurt─â ╚Öi mai ieftin─â dec├ót lucrul ├«n necuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â.

Ce tipuri de radiografie dentară se folosesc mai frecvent în clinicile stomatologice din Moldova?

Cel mai frecvent utilizate sunt viziografia, ortopantomografia, computer tomografia.

Viziografia permite vizualizarea imediat─â a imaginilor ob╚Ťinute pe computer. Este o metod─â rapid─â de diagnostic, de asemenea are avantajul c─â permite stocarea digital─â a imaginilor ob╚Ťinute la un pacient ╚Öi monitorizarea evolu╚Ťiei (cu ajutorul unei baze de date).

Ortopantomografia sau radiografia panoramic─â este o imagine a din╚Ťilor, maxilarului ╚Öi ╚Ťesuturilor ├«nconjur─âtoare. Este des indicat─â la copii, deoarece reduce considerabil (cu aproximativ 60%) doza de radia╚Ťii ╚Öi schimb─â geometria imaginii astfel ├«nc├ót pot fi vizualiza╚Ťi mugurii din╚Ťilor permanen╚Ťi ├«n formare.

Computer tomografia are ╚Öi un pre╚Ť mai ridicat, fiind indicat─â mai rar ╚Öi doar atunci c├ónd este strict necesar─â ÔÇô c├ónd trebuie analizate formele sinusurilor, r─âd─âcinile nervilor sau c├ónd se preg─âte╚Öte pacientul pentru un implant.

Radiografia dentar─â este o interven╚Ťie simpl─â, lipsit─â de durere, cu multiple avantaje ╚Öi practic lipsit─â de riscuri. Tehnologia modern─â a sc─âzut doza de radia╚Ťie sub cea primit─â din mediul ├«ncojur─âtor (o zi obi╚Önuit─â petrecut─â afar─â aduce o doz─â dubl─â). O radiografie efectuat─â la timp scade costurile tratamentului ╚Öi num─ârul de vizite la dentist, necesare pentru a rezolva o problem─â. Oric├ónd ave╚Ťi nevoie de aceast─â investiga╚Ťie, v─â a╚Ötept─âm la clinica stomatologic─â Imperial Dent din Chi╚Öin─âu, Moldova.

FACEBOOK LIVE
Loading...
Call Now Button