Igiena orală – profilaxia dentară
Multe dintre problemele de sănătate ale dinților apar anume din cauza igienei dentare precare. Iată câteva sfaturi de bază pentru a evita acest lucru și a-ți păstra dinții cât mai sănătoși.
Transformă igiena dentară într-o obișnuință
Deși importanța igienei orale este cunoscută, pentru mulți aceasta nu a devenit complet parte din rutina zilnică, sau procedurile sunt făcute deseori incorect sau în grabă. Pentru sănătatea ta, acest lucru trebuie neapărat schimbat, prin adoptarea unor obiceiuri zilnice esențiale. Iar dacă la capitolul stomatologie Chișinău în particular și Moldova în general o duc oarecum bine, igiena orală adecvată încă nu este suficient popularizată. Probabil din acest motiv 8 din 10 moldoveni suferă de carii dentare și fiecare al doilea ajunge să piardă cel puțin un dinte până la vârsta de 50 de ani.
Noi, echipa ce activează în clinica privată din Chișinău, Imperial Dent, avem printre principiile de bază educarea pacienților, astfel încât accentul să se pună maximal pe profilaxie și tratamente stomatologice efectuate la timp. În primul rând, recomandăm spălarea dinților de două ori pe zi (minim 3 minute), prin mișcări circulare și verticale, sub un unghi de 45 de grade, cu o pastă de dinți potrivită. În plus, folosește ața dentară, dar și apa de gură, pentru a elimina eficient toate resturile și bacteriile, limitând astfel apariția cariilor. Uneori, medicul îți poate recomanda și dușul bucal ( irigatorul) pentru cazuri mai speciale. În total, ai nevoie de maxim 10 minute pentru a realiza toate aceste proceduri, așa că sigur îți poți face timp pentru asta, oricât de încărcată îți este ziua. Dacă vrei să stabilești o rutină de profilaxie dentară, încearcă să îți setezi alarme care să-ți amintească atunci când vine timpul pentru igiena orală, sau să instalezi aplicații în acest scop. În timp, acest lucru o să devină firesc, iar tu o să te simți mai sănătos și cu încredere. Cineva a spus cândva că dimineața îți speli dinții ca să nu-ți pierzi prietenii, dar seara – ca să nu pierzi dinții. Nu uita de acest lucru!
Alimentează-te corect și sănătos
Sănătatea dinților depinde direct de alimentele pe care le consumi, de aceea trebuie să le alegi cu grijă pe cele care îți sunt folositoare și să le limitezi cât poți pe cele care mai mult îți dăunează. Oricât de greu pare la început, încearcă să menții o dietă echilibrată, din care să nu lipsească fructele și legumele proaspete, precum și alimentele bogate în calciu, proteine și diverse vitamine. Evită pe cât posibil alimentele procesate, băuturile carbogazoase și energizante, fumatul și alcoolul, iar dulciurile sa le consumi cu limită, întrucât acestea măresc nivelul de aciditate și duc la apariția cariilor. Din lichide, ceaiul și cafeaua la fel trebuie consumate cu măsură. Foarte important este să bei multă apă, în special după masă, pentru că aceasta diminuează efectele negative ale băuturilor și ale mâncării cu aciditate ridicată.
Apelează la o clinică stomatologică
Ne-am obișnuit să mergem la medic doar atunci când avem o urgență și avem nevoie imediat de servicii stomatologice, însă este bine să faci vizite regulate la clinica dentară, cel puțin o dată în jumătate de an. Acolo vei avea la dispoziție proceduri și servicii stomatologice de calitate, precum detartrajul, care îndepărtează placa bacteriană și tartrul acumulat în timp, chiar și atunci când urmezi o igienă corectă.Deși uneori motivele financiare sau chiar frica te pot ține departe de clinicile stomatologice, trebuie mereu să acorzi importanță sănătății tale și să-ți faci loc în viața zilnică de obiceiuri mai bune. Mai ales, e nevoie să înțelegem că medicul stomatolog ne dorește doar binele, și că putem avea încredere în profesionalismul său. Așa că oricând ai ocazia, consultă stomatologul și cere sfaturi în legătură cu menținerea sănătății dentare, sau pentru crearea unui plan de tratament atunci când este cazul, iar viața îți va fi mai ușoară.