Afecțiunile dentare distructive (cariile) și bolile inflamatorii ale cavității bucale sunt printre cele mai frecvente motive pentru vizitele la stomatolog, în ultima perioadă de timp. Se datorează acest lucru unor factori atât externi, cât și interni, precum ar fi: calitatea proastă a apei și alimentelor, stilurile alimentare deficitare, carențele de vitamine, lipsa unei igiene și, cel mai grav, vizitele tot mai rare la stomatolog.
Este deja demonstrat la nivel practic că apelarea la servicii de stomatologie copii și adulți ne ajută să prevenim din start peste 45% din problemele dentare, o cifră deloc de neglijat.
Haideți în acest text să aruncăm o privire asupra lucrurilor care ne pot ajuta să prevenim cariile și bolile gingivale într-un mod cât mai eficient.
- Ameliorați regimul alimentar
Organismul nostru este aidoma unei fabrici în care se consumă foarte multă energie și fiecare aliment ingerat trebuie să suplinească bateriile. În plus, corectarea alimentației duce la prevenirea problemelor de sănătate, inclusiv celor grave. La capitolul sănătate dentară este important să consumați: lactate, legume bogate în vitamina K, C, E, omega grași, nuci pentru grăsimi sănătoase. Totodată, este recomandabil să excludeți din regim: băuturile alcoolice în exces, băuturile carbogazoase și cafeaua în cantități industriale. Măsura și consumul moderat – iată ce vă poate asigura o dantură sănătoasă.
- Aveți grijă la igiena orală
Da, creștem într-o cultură a igienei defectuoase. Majoritatea pacienților nu știu că periile de dinți se schimbă la minim 3 luni de utilizare, altfel devenind surse de bacterii și creând un circuit interminabil de afecțiuni dentare.
Tot la acest capitol este important să introduceți:
- ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți, unde se pot acumula resturi alimentare, și unde, de cele mai dese ori, apar cariile interdentare;
- apa de gură, cu un PH potrivit, care permite prevenția tartrului și dezinfectează cavitatea bucală de microbii care pot apărea acolo;
- dușul bucal, o invenție care ar trebui să se regăsească în toată rutina de igienă orală, deoarece acesta reușește să curețe spațiile inaccesibile chiar și pentru ața dentară.
- Consumați suficiente lichide
Un organism deshidratat este foarte predispus la probleme în cavitatea bucală. Saliva normală are proprietăți de inhibare a creșterii microorganismelor nocive și păstrează integritatea țesuturilor. Prin urmare, aportul de lichide este vital.
- Luați suplimente de vitamine și microelemente
Pentru a evita ca gingiile să sângereze sau să pierdeți dinți, este oportun să luați vitamine și microelemente, conform indicațiilor medicului terapeut sau stomatologului.
- Mergeți la controale de rutină
Nu în zadar se spune: prevenția este mai ieftină decât tratamentul. Consultul stomatologic de rutină scoate la iveală nu doar probleme deja existente, ci mai ales cele care nu întârzie să apară, în fazele lor incipiente.
Vă puteți acum adresa la servicii de stomatologie în Chișinău, și anume la clinica stomatologică din Chișinău Imperial Dent, unde specialiștii noștri vă vor oferi toate detaliile necesare pentru sănătatea dinților dumneavoastră.