Chiar și cei mai bine informați pacienți uneori se pot întreba „Ce trebuie să fac după o extracție dentară?”. Iar pentru că adesea indicațiile medicului stomatolog pot fi uitate, în vârtejul emoțiilor legate de intervenție, este util pentru pacienți să aibă la îndemână un ghid exact, ce poate fi revăzut din confortul casei. Acest articol are menirea de a răspune la cele mai frecvente întrebări după extracția unui dinte.
- Imediat după extracția dentară nu se perminte ingerarea alimentelor și băuturilor, pentru o perioadă de minim 2 ore.De obicei sunt indicate analgezice, de exemplu ibuprofen 400 mg de 3 ori în zi.
- În primele 24 de ore nu clătiți gura și nu spălați dinții cu periuța! Nu fumați, nu consumați băuturi alcoolice sau băuturi fierbinți timp de cel puțin 24 ore. Folosiți doar preparatele indicate de medicul stomatolog. Stați pe cât posibil în poziție șezândă pe parcursul zilei în care s-a efectuat intervenția. Poziția întins în pat favorizează vasodilatația la nivelul capului și în consecință sângerarea locului unde s-a efectuat extracția dentară. Pe parcursul primei nopți dormiți pe cât posibil cu capul mai ridicat față de restul corpului, nu pe o parte, cu atât mai mult pe partea intervenției!
- A doua zi după intervenție dinții se curăță ușor cu periuța, fără alte substanțe, iar clatiturile bucale trebuie sa fie foarte lejere, nici într-un caz nu clătim puternic. Periatul obișnuit se reia din a treia zi după extracția dentară. În primele 3 zile, preferabil în decurs de o săptămână de la intervenție se administrează alimente semilichide sau lichide. Nu se recomandă alimente ce trebuie ronțăite, alimentele uscate, ce pot răni suplimentar cavitatea bucală. Nu se recomandă alimente fermentate sau acido-lactice.
- În prima săptămână după intervenție nu se recomandă efortul fizic intens, ridicarea greutăților, stresul emoțional și fizic.
- După o săptămână, dacă au fost aplicate suturi, va fi necesar controlul plagii și, eventual, îndepărtarea firelor de sutură. Dacă medicul stomatolog a folosit material resorbabil, nu este nevoie de scoaterea firelor, dar oricum este necesar examenul vizual al spațiului post extracție.
Dacă starea se modifică, apar unele simptome neobișnuite, singura persoană acreditată să vă ajute este medicul stomatolog. Nu este recomandat auto-tratamentul și nu uitați că sfaturile celor din jur mereu sunt subiective, ceea ce se potrivește unei persoane îi poate dăuna altcuiva.
Numaidecât analizați perspectiva unui implant dentar sau a unei proteze, deoarece spațiul eliberat după extracția dentară poate cauza migrația dinților adiacenți sau resorbția osului, iar completarea imediată a tratamentului stomatologic vă va scuti de griji ulterioare și cheltuieli suplimentare, în viitor!