Sănătatea orală a micuților ar trebui să fie o prioritate pentru majoritatea părinților, întrucât bolile dentare la copii pot provoca disconfort general, iar ulterior pot afecta și dezvoltarea normală a dinților. De regulă, problemele dentare pot apărea odată cu dinții de lapte, adică în jurul vârstei de 6 luni. Tocmai de aceea, vizitele regulate la o stomatologie de copii în Chișinău, anume în această perioadă de erupție dentară temporară, sunt necesare pentru a preveni cele mai frecvente probleme dentare. Mai jos găsești cele mai frecvente afecțiuni dentare la copii și cum se acționează la apariția primelor simptome.
Gingivita
Gingivita la copii este o infecție care apare în urma unei igiene necorespunzătoare. În acest sens, nu numai adulții suferă de inflamația gingiilor, ci și copiii. Dacă nu avem grijă de sănătatea bucală a copilului nostru, placa și tartrul se pot acumula pe suprafața dinților, ceea ce în timp poate duce la inflamarea gingiilor, sângerări, inflamații și, în final, pierderea dinților. Așadar, dacă observi că micuțul are gingiile roșii și umflate, sângerează ușor la periaj sau are respirația urât mirositoare persistentă, este recomandat să mergi cu acesta imediat la un stomatolog.
Demineralizările
Cauza principală a demineralizării este placa bacteriană și consumul sporit de glucide . În cazul în care afecțiunea nu este tratată la timp, situația se agravează și treptat se poate ajunge la carie. Dintele începe să piardă microelemente din structura sa devenind mai poros, ceea ce duce la o acumulare și mai mare a plăcii bacteriene . Tocmai de aceea e bine de știut că în cabinetul stomatologic această problemă poate fi rezolvată prin aplicarea locală a unui gel remineralizant, iar tratamentul poate fi continuat acasă la sfatul unui stomatolog pentru copii.
Caria
Caria dentară poate provoca durere și poate duce la infecții repetate și complexe care pun în pericol sănătatea copiilor. În cazul în care se ajunge la astfel de probleme, dinții unui copil ar trebui să primească urgent un tratament stomatologic, de preferat într-o clinică specializată . În multe cazuri, cariile la copii sunt greu de văzut cu ochiul liber, motiv pentru care este important de vizitat regulat medicul dentist. De regulă, cariile apar ca pete albe cu zone albe demineralizate pe suprafața smalțului.
Înghesuirile dentare
Acestea nu sunt doar o problemă de ordin estetic, ci și funcțional. Dinții înghesuiți pot perturba mușcătura și pot facilita dezvoltarea cariilor în spațiile în care nu se poate obține o bună igienă. Cu toate acestea, înghesuirea dentară poate fi prevenită sau corectată. Cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât este mai ușor, mai rapid și mai confortabil tratamentul pentru copil. Prin urmare, nu este indicat să aștepți până când toți dinții permanenți au erupt pentru a opta pentru diagnostic și tratament.
Așadar, afecțiunile dentare la copii sunt o problemă care trebuie rezolvată cât mai rapid posibil. De fapt, studiile arată că în medie 1 din 5 copii sunt afectați de problemele ortodontice. Unele sunt de natură genetică, în timp ce altele sunt strâns legate de îngrijirea necorespunzătoare a cavității bucale. Astfel, un ortodont de copii în Chișinău va salva viitorii adulți de alte probleme care pot rezulta din presiunea dinților.
Oricând are nevoie copilul tău de intervenția unui stomatolog, vizitează Imperial Dent pentru un zâmbet frumos și dinți sănătoși!