Implantul dentar este cea mai modernă, practică și eficientă soluție de înlocuire a unui dinte lipsă.
Inserarea implantului dentar presupune o intervenție chirurgicală în urma căreia pot apărea o serie de manifestări firești, care nu sunt obligatorii, dar adesea apar. Iată care sunt ele:
- dureri ușoare până la moderate, la nivelul zonei de intervenție;
- mici sângerări;
- vânătăi și umflături mici în zona feței, în zona în care s-a intervenit;
- imposibilitatea de a deschide larg gura etc.
6 Indicații importante pentru recuperare rapidă după implant dentar:
- Administrați medicamentele prescrise de medic!
Părerile despre tratamentele medicamentoase se împart și mereu vor exista diferite poziții, mai ales când vine vorba de tratamente stomatologice. Există o întreagă serie de factori ce influențează calitatea preparatelor medicamentoase și interacțiunea lor cu corpul uman, dar un lucru este cert: există indicații stricte pentru administrarea unor preparate.
Dacă în alte cazuri un pacient ar putea alege dacă să folosească sau nu medicamentele indicate, atunci când vorbim de chirurgie dento-alveolară (iar implanturile dentare se referă anume la această categorie), este strict necesar să urmăriți indicațiile medicului stomatolog. El va ști cu siguranță ce substanțe active, doze și regim de administrare este nevoie anume pentru a grăbi recuperarea dumneavoastră.
- Aplicați comprese reci în zona implantării în primele ore după intervenție!
Metodele fizice de scădere a inflamației sunt extrem de eficiente, în cazul respectării condițiilor de efectuare a intervenției chirurgicale. Dacă zona post-operatorie se află într-o stare bună, câteva proceduri ajutătoare vor elimina rapid deranjul, vor micșora edemul și vor grăbi regenerarea țesuturilor moi în jurul implantului. În cazurile de augmentare osoasă (adăugare de os), sinus lift, în mod normal edemul poate fi destul de pronunțat, se mărește a doua și a treia zi. Este o reacție normală a organismului pentru intervenția dată. Începând cu ziua a patra, edemul încet se micșorează.
- Clătiți ușor cavitatea bucală cu antiseptice pentru un efect calmant și antibacterian!
Igiena cavității bucale are un rol enorm în perioada post-operatorie. Deoarece vorbim de o leziune a mucoaselor, este absolut necesar să se evite formarea unui mediu propice dezvoltării bacteriilor. Iar pentru că, cel mai probabil, nu veți putea folosi foarte intens și de câteva ori pe zi periuța de dinți, puteți igieniza cavitatea bucală prin clătirea ei cu soluții antiseptice bucale.
De obicei se indică soluții medicamentoase pe baza de clorhexidină, iar adăugător puteți utiliza în acest scop și ceaiurile de plante cu efect antiinflamator: mușețelul este exemplul perfect.
- Alimentația din următoarele aproximativ 7-10 zile trebuie să fie semilichidă!
Evident, cu cât mai puțin atingem zona post-operatorie, cu atât mai rapid se vindecă zona interventiei în jurul unui implant dentar. Restabilirea eficienței în calitate de barieră a gingiilor are loc cam într-o săptămână, dar rezultatele sunt individuale. Recomandările medicilor stomatologi din clinica privată din Chișinău Imperial Dent sunt un regim cruțător față de gingii timp de cca 10 zile după inserarea implantului. Puteți opta pentru mâncăruri fierte și pasate, supe-crem sau terciuri cu consistență ușoară. Evitați consumul de alimente dure sau uscate, dar și fructele ce trebuie ”ronțăite”.
- Igiena orală se reia a două zi după intervenție, evitându-se atingerea zonei operate și folosindu-se doar o periuță cu peri moi și pasta de dinți cu efect antibacterian și antiinflamator.
Deși în mod normal medicii stomatologi insistă asupra unei proceduri minuțioase de curățare a dinților, post-operator igiena orală va fi completată doar de folosirea de soluții antiseptice bucale, pe lângă utilizarea normală a periuței de dinți. Ritualul de curățare a dinților de două ori pe zi în nici un caz nu trebuie evitat, dar nu uitați să vă ascultați corpul și să nu exagerați cu zelul.
- Îndepărtarea firelor se efectuează la 7-10 zile de la intervenție, urmând ca după 3-6 luni pacientul să meargă la medicul dentist pentru protezare. Controlul periodic ulterior, de rutină, se realizează cel puțin o dată la 6 luni.
Un pacient care se respectă se va prezenta la vizitele programate după operația de implantare, conform indicațiilor medicului. Sănătatea orală necesită o bună doză de responsabilitate. Partea cea mai grea din instalarea implantului dentar este depășită, tot ce rămâne de făcut pentru un zâmbet sclipitor este o relație bună, bazată pe încredere și comunicare cu un medic stomatolog experimentat. Pentru implantarea ideală a unui implant dentar Chișinău , alegerea cea mai bună e simplă – sunteți așteptați la clinica stomatologică Imperial Dent!