În zilele noatre ne putem bucura, în caz de necesitate, de un implant dentar. Mulţi ani puntea dentară și proteza mobilizabilă au fost singurele metode de restabilire a dinţilor lipsă. Cercetările fiziologului suedez Branemark au condiţionat inventarea implanturilor – proteze dentare fixe ca alternativă pentru punţile dentare. În ţările occidentale, implantarea a început să fie folosită pe larg în anii 80 ai secolului trecut.
Implant dentar – este o rădăcină artificială a dintelui, confecţionată de obicei din titan și inserată în os. Ulterior, pe implant se confecţionează dintele propriu-zis. Titanul este un metal inert și nu este respins de organism. Reușita implantării este foarte înaltă și ajunge până la 97-99% dacă se respectă întocmai procedura de lucru și sterilitatea câmpului operator.
INDICAȚII DE VÂRSTĂ
Este indicat: după 19 ani la femei și după 21 de ani la bărbaţi – atunci când se încheie perioada de creștere osoasă. În general, nu există o limită de sus a vârstei. Chiar și la 85—90 de ani implantarea decurge cu succes. Principalele contraindicaţii: diabetul zaharat decompensat, maladiile oncologice maligne, insuficienţa cardiacă sau circulatorie severă etc.
AVANTAJE
– estetice – lucrările pe implanturi sunt identice cu dinţii naturali;
– practice – purtătorii de proteze mobile pot beneficia de protezare fixă;
– medicale – implanturile previn resorbţia osului și păstrează intacţi dinţii învecinaţi.
Aplicarea implanturilor se realizează sub anestezie locală, așa că pacientul nu simte nimic în timpul operaţiei. Regiunea în care s-a intervenit poate fi puţin edemaţiată câteva zile, iar durerile de intensitate redusă care ar putea să apară se remit, de cele mai multe ori, cu analgetice ușoare. Implanturile permit înlocuirea dinţilor absenţi fără să afecteze dinţii sănătoși. Majoritatea pacienţilor nu fac diferenţă între dinţii naturali și cei implantaţi, pentru că seamănă perfect între ei.
ÎNTREȚINEREA IMPLANTURILOR
Pentru a menține un bun rezultat este suficientă folosirea periuței dentare și utilizarea aţei dentare. Stomatologul Dvs. vă va explica exact cum să le realizaţi. Chiar dacă până acum câţiva ani tratamentele cu implanturi dentare nu au fost foarte populare în Republica Moldova și asta din cauza costurilor mari și a lipsei de informare, în prezent asistăm la o explozie a restaurărilor prin această metodă. Acest fapt reprezinta o evoluţie pozitivă atât în ceea ce ţine de sanătatea orală, cât și în creșterea standardelor de tratament. Vă încurajăm sa optaţi pentru aceste tratamente ori de câte ori vă sunt indicate de medicul dumneavoastră dentist.
PREȚUL UNUI IMPLANT DENTAR
Prețul unui implant dentar este mai mare decât cel al protezelor tradiţionale, însă investiţiile se compensează în timp prin sănătatea întregii cavităţi bucale. Implanturile sunt pentru cei care preţuiesc sănătatea și aspectul exterior, pentru cei care își doresc o dantură frumoasă, sigură și de lungă durată. Contactați-ne pentru mai multă informație.