Iată care sunt cele mai frecvente întrebări despre tratamentul endodontic, cu răspunsuri de la specialiștii Imperial Dent.
- Când am nevoie de un tratament de canal?
Fiecare caz este individual și doar medicul stomatolog poate da un răspuns concret, după consultație. Cele mai frecvente cazuri, care v-ar putea califica ca și candidat pentru tratamentul endodontic, sunt:
– o carie profundă, complicată, care se extinde până la nerv;
– dureri de dinți pulsatile sau în creștere, adesea cu ameliorare la rece sau în anumite poziții (semn de infecție a pulpei dentare).
- Este normală durerea după tratamentul endodontic?
Durerea după tratamentul endodontic poate fi de două tipuri: imediată și tardivă. Un discomfort imediat este un fenomen absolut normal, se poate manifesta ca o senzație de jenă sau rareori ca o durere vie. Sensibilitatea poate ține câteva zile sau chiar două-trei săptămâni, importantă este evoluția ei (durerea trebuie să diminueze treptat). Durerea tardivă, care reapare peste o lună sau mai mult poate însemna un nou focar de infecție și necesită adesea o radiografie pentru a clarifica situația.
- Cât durează tratamentul endodontic?
De obicei, un tratament endodontic clasic durează o oră-două, dar uneori sunt necesare câteva ședințe, pentru a curăța complet canalele. De asemenea, anumite detalii individuale de formă a rădăcinilor pot prelungi ședința.
- Cât costă tratamentul endodontic?
Un preț universal nu există, deoarece fiecare caz este individual, iar prețul oricărei proceduri stomatologice depinde de timpul, materialele și efortul necesare pentru ea. Ceea ce se poate afirma cu siguranță este că un tratament endodontic început prompt și efectuat calitativ costă mai ieftin decât unul întârziat (și are și efecte mai rapide, mai bune și mai durabile). În diferite clinici stomatologice din Chișinău există diferite prețuri, dar în esență contează calitatea – deoarece tratamentul endodontic presupune lucrul în canalele radiculare, instrumentele trebuie să fie perfect sterilizate, iar aparatele printre cele mai performante. Axați-vă mai întâi pe calitate, apoi analizați prețurile doar la clinicile stomatologice ce corespund standartelor.
- Ce se întâmplă cu dintele după tratamentul endodontic?
În mod normal, dintele este completat cu o obturație și o coroană dentară, similară cu dintele natural ca și culoare și funcționalitate. Evident, un dinte lipsit de nerv poate fi mai fragil, dar efectele sunt mult mai bune, decât în caz de extracție definitivă. Orice modificare posibilă de culoare poate fi corectată, iar vizitele frecvente la medicul stomatolog vor garanta o viață durabilă dintelui supus unui tratament endodontic .
Clinica privată din Chișinău Imperial Dent vă așteaptă cu cei mai buni medici, specializați în endodonție, dar și cu microscopul Carl Zeiss, conceput anume pentru acest tip de servicii stomatologice.