Stomatologia pentru copii mai este denumită și stomatologie pediatrică, această ramură se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dentare ale copiilor cu vârsta de până la 16 ani. Stomatologia pediatrică include atât tratamentul dentiției temporare, cât și definitive a copiilor, dar presupune și tratamente profilactice, precum igienizare profesionistă, sfaturi pentru periajul dentar și multe altele.
O vizită timpurie la un cabinet stomatologic poate preveni apariția complicațiilor la maturitate. Chiar și bebelușii pot fi afectați de cariile dentare, cele mai comune afecțiuni la vârste fragede sunt anume cariile de biberon, gingivita, erupțiile dinților neconforme sau înghesuiri dentare. De aceea stomatologia pentru copii este necesară din copilărie.
Rolul clinicii stomatologice Imperial Dent nu constă doar în aplicarea și elaborarea tratamentelor stomatologice la copii, dar include și educarea acestora în privința îngrijirii corecte a dinților. În procesul lor de creștere, copiii trebuie să dobândească tehnicile necesare pentru a-și îngriji singuri, în mod corect dinții, iar alături de tine, ca părinte, medicii dentiști au un rol esențial.
Primul contact al copilului cu medicul stomatolog trebuie să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic trebuie să fie treptată, înainte să apară disconfort sau dureri.
Medicii din cadrul clinicii stomatologice Imperial Dent acordă o deosebită atenție primei vizite în cabinetul stomatologic, deoarece ne dorim ca fiecare pici să plece din cabinet cu o experiență pozitivă și un zâmbet larg pe față.
Pentru a asigura o dantură sănătoasă copilului tău, vizitele în cabinetul stomatologic sunt recomandate de 2 ori pe an, în plus vei crește încrederea și confortul copilului tău în timpul vizitelor la medicul dentist.
Cele mai întâlnite afecțiuni dentare ale copiilor ce necesită adesea servicii stomatologice sunt:
- cariile;
- abcese dentare;
- acumulare de placă bacteriană și apariția gingivitei;
- probleme ortodontice.
Pentru a preveni apariția cariilor la copii, se pot face sigilări, fluorizări și se poate de explicat acestora importanța periajului și modul în care acesta se efectuează corect, se poate recomanda o pastă de dinți potrivită.
Este foarte important de reținut faptul că dinții de lapte nu trebuie să fie neglijați, datorită ideii că oricum vor fi înlocuiți cu cei permanenți. Menținerea dinților de lapte pe arcadă până la perioada când aceștia vor fi înlocuiți natural cu cei permanenți, ajută la prevenirea anomaliilor în erupția și poziționarea dinților permanenți.
Extracția dinților de lapte este indicată doar în câteva cazuri, atunci când dinții de lapte prezintă mobilitate datorită resorbției rădăcinii și creșterii dintelui permanent, atunci când dinții de lapte determină tulburări în erupția dinților permanenți, când dinții de lapte prezintă carii complicate cu risc de apariție a infecțiilor sau atunci când dintele de lapte a suferit anumite fracturi radiculare.
Extracția dinților de lapte nu trebuie să înlocuiască tratamentul propriu-zis al unei carii, această procedură trebuie să rămână destinată doar cazurilor enumerate mai sus.
Cum poți preveni cariile la copilul tău și cum poate medicul stomatolog să te ajute? Desigur, prin igienă orală perseverentă şi vizite profilactice la stomatolog.
Alege să previi cariile dentare și să oferi micuțului tău o dantură sănătoasă. Nouă ne pasă de dinții copilului tău și ne dorim să-i fim cei mai buni prieteni!