Potrivit unui studiu realizat acum câțiva ani, 80 la sută dintre moldoveni suferă de carii dentare. Numărul lor este în continuă creștere. Smalțul dintelui se distruge sub acțiunea acizilor formați de bacterii, iar în rezultat se formează un gol. Odată ce trece de smalț, caria „se mișcă” spre interior provocând inflamația pulpei și ulterior infectarea întregului dinte ( în acest caz e nevoie deja de tratament endodontic). Iată tot ce trebuie să știi despre cariile dentare:
Cauzele apariției cariilor dentare
Până să ajungi la tratamentul cariilor dentare, trebuie să știi care sunt factorii care le generează.
- Igiena bucală necorespunzătoare.
Dacă nu te speli pe dinți suficient, placa dentară depusă va favoriza dezvoltarea de bacterii nocive. Acestea nu mai pot fi îndepărtate eficient cu ajutorul periei dentare, a apei de gură sau chiar a aței dentare. Placa dentară depusă va atenta serios la sănătatea ta orală.
- Alimentația nesănătoasă
Inamicii principali ai dinților sunt zahărul și alimentele acidulate. Totodată, cele care aderă la suprafața dinților, precum înghețata, laptele, mierea, fructele uscate, prăjiturile duc la formarea cariilor între dinți și grăbesc procesul de distrugere a danturii.
- Obiceiurile nocive
Fumatul și băutura în exces dăunează grav dinților. Până nu scapi de aceste deprinderi nesănătoase, vei fi un pacient constant al medicilor stomatologi.
- Lipsa salivei
Saliva contribuie la eliminarea resturilor de mâncare din cavitatea bucală și contribuie la întărirea dinților. În cazul în care saliva este insuficientă, este grăbit procesul de formare a bacteriilor și, deci, a apariției cariilor .
Simptomele cariilor dentare
- La faza inițială, cariile nu vor prezenta niciun simptom. Poți observa schimbări la dantura ta atunci când smalțul dinților afectat . Dar și acestea vor fi nesemnificative. Și asta pentru că smalțul nu conține vase de sânge ori nervi, care să provoace reacții dureroase.
- Atunci când caria trece de smalț și atinge terminații nervoase, pot apărea reacții de durere moderată și o creștere a sensibilității dinților la rece, fierbinte, dulce sau acid. Pe lângă durere, în cavitatea formată de cariile dentare se vor acumula resturi de mâncare, iar din această cauză vei avea o respirație urât mirositoare.
- Apogeul durerii îl vei simți atunci când caria va ajunge la pulpa dentară, provocând dureri, uneori insuportabile .
Tratamentul cariilor dentare
Îndată ce simți disconfort, trebuie să mergi la un medic stomatolog. Inițial caria va arăta ca o pată mică, albicioasă sau maro, care poate fi examinată sub o sursă de lumină, folosind oglinda și sonda dentară. Unii medici recomandă radiografia dentară. Se întâmplă atunci când cariile sunt mici, și greu de depistat. După ce are tabloul complet al dintelui infectat, stomatologul va purcede la tratament. Va curăța minuțios golul format de carie, iar apoi va efectua plombarea dintelui. Nu uita, o carie tratată la timp:
- va păstra dintele și structura lui aproape intactă,
- va preveni distrugeri viitoare ale dintelui,
- va preveni complicații ulterioare,
- va restaura dintele atât din punct de vedere medical, cât și estetic.
Mituri despre caria dentară
- Dinții de lapte nu pot avea carii
Fals. Cariile dentare la copii sunt destul de agresive, evoluează rapid și duc la pierderea precoce a acestor dinți. Tocmai din această cauză vizita la stomatolog nu trebuie amânată. Părinților nu trebuie să le fie frică, dar și mai rea este indiferența (”oricum se schimbă acești dinți”). Stomatologii știu exact când și ce doză de anestezie să folosească. În plus, vor încerca să-i distreze pe cei mici folosind plombe de diferite culori.
- Aspirina este principalul ajutor în calmarea durerilor de dinți
Fals. Imediat ce simt dureri de dinți, unii își pisează o aspirină pe locul în care simt durerea. Cei mai avansați folosesc geluri locale… Este o tehnică greșită, spun stomatologii. Aspirina este capabilă să suprime durerea, dar nu se pune direct pe dinte. Aceasta este destul de acidă și ar putea arde țesutul gingiei. Iar gelurile, chiar și cele mai bune, nu te scapă de cauză, doar șterg ușor tabloul clinic.
- Cariile nu pot apărea la dintele plombat
Fals. Plombarea dinților nu este un procedeu prin care scapi pentru totdeauna de afecțiuni dentare. Din păcate, poți descoperi și carii sub plombe. Trebuie să știi că plombele se uzează în timp, iar prin fisurile care apar, pot pătrunde bacterii și resturi de mâncare. Așa că, asigură-te că faci vizite regulate la medic, pentru ca acesta să verifice plombele și să le schimbe înainte ca acestea să cauzeze probleme.
Deci, ai grijă de dantura ta! Alege doar cei mai buni specialiști. Îi găsești la clinica stomatologică Imperial Dent, pe strada Nikolai Zelinski 15/4.