Cea mai frecventă cauză de adresare la stomatolog este banala, dar periculoasa carie dentară. Spunem banală, pentru că anume caria dentară este unul din cele mai răspândite procese patologice cronice din organismul uman: afectează cca 25% dintre copiii cu vârsta de la 6 la 11 ani, 59% persoane cu vârsta cuprinsă între 12—19 ani, 28% cu vârsta între 35—44 ani şi 18% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani. De ce ar fi caria periculoasă, dacă este atât de răspândită? Un medic stomatolog experimentat ar putea vorbi ore în șir despre această temă, dar noi vom prezenta un rezumat pe înțelesul tuturor.
De ce ar trebui să te îngrijoreze cariile dentare grave
Caria dentară este un proces distructiv cronic ce afectează țesuturile dure ale dintelui – o afecțiune extrem de răspândită, cu potențiale complicații grave.
Orice carii dentare, lăsate netratate, pot duce la infecţii serioase ale gingiilor şi ale osului de sub ele, afectând rolul lor de susţinere a dintelui. Aceste infecţii se pot acutiza și evolua într-un abces dentar (acumulare de puroi ce provoacă dureri intense, umflarea zonei afectate, febră şi stare de rău general). Abcesul dentar nu poate fi tratat nici medicamentos, nici cu metode naturiste – dintele de obicei nu mai poate fi recuperat, singura soluţie fiind o intervenție stomatologică chirurgicală – extracţia. Iar un dinte în minus atrage după sine o serie de probleme de dicție, masticație și estetică. Foarte mulți pacienți ignoră cariile, până ajung la pierderea danturii și necesitatea unui implant dentar (o soluție eficientă, dar mai costisitoare și uneori mai complicată decât un tratament odontologic simplu).
Chiar și atunci când nu este pierdut întregul dinte, frecvent sunt afectați nervii din interiorul dinților și apare necesitatea unui tratament endodontic. Dintele care a trecut printr-o intervenție de acest tip își păstrează învelișul extern, dar oricum este devitalizat, iar aceasta înseamnă că este mai predispus la o fractură.
Un alt motiv de îngrijorare în cazul de carii complicate este diseminarea (împrăștierea, migrarea) infecției în organism. Imunitatea slăbită, combinată cu o carie complicată, poate fi suficientă pentru infecții digestive, boli de inimă, abcese la distanță etc. Pare stupid să se ajungă la complicații atât de grave, din cauza unei afecțiuni atât de răspândite și cunoscute. Și totuși, o serie de mituri opresc eliminarea cariilor dentare la momentul potrivit. Care este, deci, acest moment?
Tratamentul cariilor dentare
Dacă încă te întrebi cu ce se curăță cariile sau dacă este posibilă tratarea cariilor acasă, ai toate șansele să pierzi momentul potrivit pentru a trata simplu și rapid cariile dentare. Pentru orice tip de carii dentare cu defect de material dentar nu extistă tratament naturist. Ceaiurile din plante cu efect antibacterian sunt bune ca prevenire pentru caria dentară, dar nu vor schimba situația, dacă apare defectul de masă dentară (pete maronii sau negre, gaură vizibilă, însoțite de sensibilitate sau chiar durere dentară).
Simptomele unei carii dentare care abia începe să se dezvolte nu sunt evidente. Treptat, caria ajunge la dentină, cauzând apariția sensibilității dentare (deranj sau durere surdă la contactul cu băuturile și alimentele dulci, fierbinți ori acidulate).
Cu cât stratul de dentină neafectată se micșorează, cu atât crește în intensitate reacția dureroasă la factorii menționați. În acest moment, vizita la medicul stomatolog reprezintă o urgență – caria dentară necesită tratament imediat.
Vestea bună este că poți trata rapid o carie dentară incipientă. Tratamentele odontologice pentru defectele minore sunt rapide, lipsite de disconfort și, cel mai important, ieftine. Chiar dacă nu observi singur cariile dentare, din cauza localizării și dimensiunile reduse, o vizită preventivă la stomatolog nu le va lăsa șanse – medicul va rezolva imediat problema, astfel încât tu să eviți durerea și cheltuielile provocate de cariile complicate (ca preț obturația dentară minoră nici nu se compară cu obturația de canal). Important de reținut! Dacă vorbim de tratament carii dentare ce nu necesită intervenția stomatologului nu există. Chiar dacă nu există deranj, durere sau cavitate (unele apar inițial ca pete), intervenția trebuie să fie cât mai rapidă, pentru că evoluția nu se oprește de la sine (deci, mai devreme sau mai târziu, oricum se ajunge în clinica dentară).
Tratamentul odontologic constă în înlăturarea țesutului afectat, eliminarea infecției și aplicarea de obturații dentare, pentru a restabili atât înfățișarea, cât și funcționalitatea dintelui.
Pot fi prevenite cariile dentare?
Cauzele cariilor dentare nu sunt definite concret. Cel mai probabil, în fiecare caz acționează un set diferit de factori predispozanți – aceștia sunt cunoscuți.
Factorii de risc pentru dezvoltarea de carii dentare pot fi influențabili (pot fi controlați) sau neinfluențabili.
Factori de risc controlabili:
– Igiena dentară
Placa dentară ce favorizează cariile se dezvoltă din cauza utilizării insuficiente sau incorecte a unor obiecte uzuale de igienă dentară ca: periuța de dinți, apa de gură, ața dentară sau a unor proceduri ca dușul bucal.
– Ignorarea vizitelor preventive la stomatolog
Placa și tartrul sunt înlăturate și de către stomatolog. Medicul îndepărtează placa și tartrul. Vizitele de două ori pe an la cabinetul stomatologc și curățarea profesională a dinților previn apariția cariilor dentare sau le depistează în stadii incipiente.
– Lipsa fluorului
Fluorul crește rezistența dintelui la atacul acizilor produși de bacteriile din gură. Efectul pe care îl are pasta de dinți cu fluor prezintă încă o întrebare controversată, iar suplimentele cu fluor trebuie controlate atent de medic, dar mereu se poate recurge la fluorizarea dinților – aplicarea locală nu duce la acumulare excesivă și are doar efecte pozitive pentru sănătatea dentară.
– Fumatul, alcoolul
Toate tipurile de fumat (activ, pasiv, mestecarea tutunului), precum și consumul de alcool sunt un factor cunoscut ce favorizează apariția de carii dentare.
Factori de risc imposibil de influențat:
– Afecțiunile în care nu se produce suficientă salivă – de ex. xerostomia (gura uscată), diabetul insipid sau sindromul Sjogren. Saliva elimină alimentele și zaharurile, protejând dantura. Anumite medicamente produc temporar această situație (medicația pentru răceală, hipertensiune sau chiar depresie).
– Vârsta (atât fragedă, cât și înaintată). Mineralele din dinții în formare nu sunt stabile și pot fi îndepărtate mai ușor de acizi. Bătrânii suferă de xerostomie naturală și de retracții gingivale (risc crescut de apariție a cariilor pe rădăcina dinților).
– Afecțiuni respiratorii, precum rinita alergică, polipii nazali, determină respiratia orală (saliva se usucă mai repede, nu protejează eficient dantura).
– Anumite tipuri de bacterii din gură sunt responsabile de apariția cariei (igiena dentară nu omoară definitiv bacteriile, ci doar încetinește dezvoltarea lor).
– Medicamente ce conțin zahar, consumul sporit de alimente cu zaharuri.
Factori de risc la copii:
– Obiceiul de a adormi bebelușii cu sticla de suc, lapte, lapte praf în guriță. Zahărul care se reține în cavitatea bucală o perioadă îndelungată și mai ales fără a fi curățat eficient de salivă provoacă carii de biberon.
– Insuficiente cunoștințe în familie despre igiena dentară la copii. Fiecare vârstă are abordarea ei asupra problemei, iar părinții sunt datori să se informeze eficient, dacă vor un viitor plin de sănătate pentru micuți.
– Folosirea în comun a tacâmurilor, umezirea biberonului cu saliva unui părinte. Cariile se transmit. Nou-născuții nu au din start bacteriile ce cauzează caria, dar ea poate trece în cavitatea lor bucală de la părinți.
– Fumătorii în familie. Șansa copiilor să dezvolte carii crește odată cu fumatul pasiv.
Pentru o prevenire eficientă a cariilor dentare, un rol aparte îl are și alimentaţia, care trebuie să fie mai săracă în produse ce conțin mulți carbohidraţi. Există și o serie de alimente cu rol carioprotector:
- Fosfații – se găsesc natural în făina din cerealele nerafinate. Uneori sunt adăugați în alimente preparate industrial (sub forma de fosfat de sodiu sau fosfozaharat de calciu) – tot ei se folosesc în gumele speciale de mestecat (fără zahar, cu xylitol).
- Grăsimile sănătoase (din alune, nuci, semințe, uleiurile cu presare rece) au afect carioprotector prin mecanisme cariostatice.
- Oligoelementele reduc cariogenicitatea glucidelor prin înlocuitea substratului nutritiv al bacteriilor ce formează mediul propice pentru carii.
Mai multe sfaturi, dar și o informație deplină asupra stării actuale a danturii tale le poți obține gratuit la o consultație – ești așteptat la clinica stomatologică Imperial Dent.